Sportpsychologie
Sportpsychologie houdt zich bezig met gedrag, gevoelens en gedachten in de sport. Het is erop gericht om een sporter beter te laten presteren en meer in balans te zijn. De sportpsychologie is de laatste jaren in opkomst. Waar een sporter vroeger naar een sportpsycholoog ging als "er wat aan de hand" was, wordt sportpsychologische begeleiding nu steeds meer in de standaard begeleiding opgenomen.
Sportpsychologie is een tak binnen de psychologie die steeds meer in trek is. De laatste jaren is er ook meer belangstelling voor de sportpsychologie gekomen.
in deze special komen een aantal gebieden naar voren:
- Algemene informatie
- Interventietechnieken
- Psychologie per sport
Algemene informatie
Hierbij kun je denken aan wat sportpsychologie precies is en welke opleidingen je moet volgen om sportpsycholoog te kunnen worden.
Om praktiserend sportpsycholoog te worden, moet je een universitaire opleiding Psychologie hebben gevolgd, aangevuld met een postacademische opleiding tot praktijksportpsycholoog.
Interventietechnieken
Interventietechnieken zijn vaardigheden die je als sporter kunt leren waarmee je je mentale toestand onder controle houdt. In de sportpsychologie wordt veel gebruik gemaakt van gedachtetraining, ademhalingsoefeningen, verbeelding, concentratieoefeningen en ontspanningsoefeningen.
Psychologie per sport
Elke sport heeft zijn eigen mentale aspecten. Is het een teamsport of een individuele sport? Is het een meer tactische sport of meer een krachtsport? De mentale aspecten van een sport hebben (naast de persoonlijkheid van de sporter) invloed op welke Interventietechnieken.het meest worden toegepast.
Veel leesplezier!