Cato » Specials » Sportpsychologie

Sportpsychologie

Sportpsychologie Sportpsychologie houdt zich bezig met gedrag, gevoelens en gedachten in de sport. Het is erop gericht om een sporter beter te laten presteren en meer in balans te zijn. De sportpsychologie is de laatste jaren in opkomst. Waar een sporter vroeger naar een sportpsycholoog ging als "er wat aan de hand" was, wordt sportpsychologische begeleiding nu steeds meer in de standaard begeleiding opgenomen. Sportpsychologie is een tak binnen de psychologie die steeds meer in trek is. De laatste jaren is er ook meer belangstelling voor de sportpsychologie gekomen.

in deze special komen een aantal gebieden naar voren:
  • Algemene informatie
  • Interventietechnieken
  • Psychologie per sport

Algemene informatie

Hierbij kun je denken aan wat sportpsychologie precies is en welke opleidingen je moet volgen om sportpsycholoog te kunnen worden.
Om praktiserend sportpsycholoog te worden, moet je een universitaire opleiding Psychologie hebben gevolgd, aangevuld met een postacademische opleiding tot praktijksportpsycholoog.

Interventietechnieken

Interventietechnieken zijn vaardigheden die je als sporter kunt leren waarmee je je mentale toestand onder controle houdt. In de sportpsychologie wordt veel gebruik gemaakt van gedachtetraining, ademhalingsoefeningen, verbeelding, concentratieoefeningen en ontspanningsoefeningen.

Psychologie per sport

Elke sport heeft zijn eigen mentale aspecten. Is het een teamsport of een individuele sport? Is het een meer tactische sport of meer een krachtsport? De mentale aspecten van een sport hebben (naast de persoonlijkheid van de sporter) invloed op welke Interventietechnieken.het meest worden toegepast.

Veel leesplezier!
De ontwikkeling van groepen: verschillende perspectieven

De ontwikkeling van groepen: verschillende perspectieven

In de samenleving vind je verschillende soorten groepen terug. Groepsgrootte, groepssamenstelling en normen zijn veelal verschillend. Toch zijn er een paar overeenkomsten tussen groepen die met name n…
Hartcoherentietraining in de sportpsychologie

Hartcoherentietraining in de sportpsychologie

Je hartritme verandert voortdurend. Emotionele en fysieke processen zorgen ervoor dat de intervallen tussen de hartslagen het ene moment groter zijn dan het andere moment. Het hartritme is dus variabe…
Hoe gebruik je verbeelding en visualisatie in je sport?

Hoe gebruik je verbeelding en visualisatie in je sport?

In de sportpsychologie wordt verbeelding genoemd als een belangrijke mentale vaardigheid. Visualisatie is een onderdeel van verbeelding. Verbeelding kun je gebruiken in verschillende situaties gebruik…
Hoe word je sportpsycholoog?

Hoe word je sportpsycholoog?

Het beroep sportpsycholoog wordt steeds bekender. In de media worden, met name tijdens grote kampioenschappen, vaker interviews gehouden met sportpsychologen. Door deze aandacht is er ook meer belangs…
Mentale training en begeleiding in de sport: het verschil

Mentale training en begeleiding in de sport: het verschil

Sporters kunnen mentale training en mentale begeleiding krijgen om tot betere prestaties of meer zelfinzicht te komen. Mensen hebben er wel een mening over, maar weinig mensen weten dat mentale traini…
Negatieve consequenties van groepen

Negatieve consequenties van groepen

Christian Buys (1987) schreef een enigszins grappig, maar serieus artikel, “Humans would do better without groups”, waarin hij een lijst met negatieve consequenties van groepsdeelname beschreef. Socia…
Observeren van het gedrag van de coach

Observeren van het gedrag van de coach

Een sportpsycholoog begeleidt ook coaches op hun weg naar succes. In de begeleiding kan gebruik worden gemaakt van dezelfde onderwerpen als in de begeleiding van een sporter. Een praktijkobservatie is…
Rolverdeling in sportteams

Rolverdeling in sportteams

Binnen sportteams heeft elke speler zijn eigen rol. Bij deze rol horen ook verwachtingen over hoe deze persoon zich gedraagt. Er bestaan verschillende typen rollen die niet alleen met de positie in he…
Sportpsychologie en fitness: een goede combinatie!

Sportpsychologie en fitness: een goede combinatie!

Sportpsychologie en fitness lijkt een minder voor de hand liggende combinatie. Toch is sportpsychologie in fitness net zo relevant als in andere sporten die meer gericht zijn op competitie en sportvaa…
Sportpsychologie in de schietsport

Sportpsychologie in de schietsport

De schietsport is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld atletiek, een weinig fysieke sport. Hoewel er voor schutters absoluut voordelen te behalen zijn als ze fysiek in goede conditie zijn, heeft een goe…
Sportpsychologie in het wakeboarden

Sportpsychologie in het wakeboarden

Wakeboarden is een spectaculaire watersport. De tricks en snelheid maken het tot een geliefde sport om naar te kijken én te doen. Elke sport heeft zo zijn eigen mentale eisen. Een sporter moet op bepa…
Wat doet een sportpsycholoog?

Wat doet een sportpsycholoog?

Een sportpsycholoog heb je toch alleen nodig als er iets niet goed gaat? Dit is een van de mythes binnen de sportpsychologie. Weinig mensen weten wat een sportpsycholoog precies voor ze kan betekenen.…
Wat is sportpsychologie?

Wat is sportpsychologie?

Als (top)sporter wil je het beste uit jezelf en je prestatie halen. Je traint regelmatig, let op je voeding, zet er veel dingen voor aan de kant, kortom, je doet er alles aan om tot een topprestatie t…
Gepubliceerd door Cato op 05-10-2010, laatst gewijzigd op 29-01-2016. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay